Skip to main content

Het maken van een goed tafelblad, meubelpaneel, barblad of keukenfront kent veel factoren. Het begint bij een mooie selectie hout dat goed gedroogd is. De bewerking, ofwel het zaag- en schaafwerk is van groot belang om de uiteindelijke verbindingen sterk en stabiel te maken. Het hout wordt per plank beoordeeld op kwaliteit en er wordt een compositie gemaakt om het blad tot een mooi geheel samen te stellen met oog voor kleur en structuur. Per houtsoort en eindtoepassing is de keuze van de juiste lijmsoort een kwestie van ervaring en kennis. Dit is tevens een samenspel in de juiste manier en tijd van klemmen. We hebben bij ons in de werkplaats veel verschillende persinstallaties om de juiste kracht in verschillende richtingen uit te oefenen. Als de lijm droog genoeg is gaan we het paneel schuren met onze breedbandschuurmachine, deze kan tot wel 135cm brede bladen schuren, we leveren alles standaard geschuurd tot en met korrel 120, vrijwel lak klaar dus..

Het is bij Ydefix ook mogelijk om zelf hout aan te leveren of om uw eigen houtpaneel alleen te laten schuren. Het is van groot belang dat dit materiaal vrij is van metaalresten (schroeven en spijkers bijvoorbeeld) en droog is. Vanwege het recycelen van ons houtstof is het niet mogelijk om bladen te schuren die met epoxy zijn gegoten.

Let op dat een meubelpaneel of tafelblad na productie nog een open structuur heeft. Dit betekend dat het nog erg vatbaar is voor vocht en vlekken. Het werkstuk dient rondom te worden behandeld met meubelolie of -lak ter bescherming tegen vocht en vlekken. Bij opslag of vervoer kan er door de intrek van vocht makkelijk een onbalans ontstaan, dit kan resulteren in kromtrekken of scheuren van het materiaal. Dek het materiaal dan ook rondom goed af en bewaar het in een geconditioneerd binnenklimaat.

De behandeling met lak of olie zal het blad beschermen, dit dient zorgvuldig rondom te worden aangebracht in meerdere lagen, afhankelijk van het product en het materiaal. Wij kunnen dit voor u verzorgen of in adviseren, we zijn tevens leverancier van meerdere merken houtbehandelingsproducten. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.